החממה לטוב שבאדם בבתי הספר | שירה הראל-אלבז ארז לבקוביץ
top of page
בוקר קבוע בשבוע ובו הילדים והילדות חווים למידה משמעותית במרחבים חוץ בית כיתתיים בגישת הטוב שבאדם בתכנית שפותחה עם אגף מו"פ של משרד החינוך. יחד עם הילדים, המורות עוברות הכשרה מעשית סביב למידה מבוססת דילמה, מרחבי אחריות, טיפוח לומד עצמאי ועוד.

החממה לטוב שבאדם

התכנית לבתי הספר

ארז לבקוביץ  .  שירה הראל-אלבז

ארבע תכניות בית ספריות לשנה"ל תשפ"ה !

 

החממה לטוב שבאדם - 8909

מורים מייצרים מציאות - 21082

ילדים מייצרים מציאות - 5834

סיפורים ומרחבים - 40614 

התכנית פותחה בשיתוף אגף מו"פ של משרד החינוך ומוכרת בגפ"ן בעבודה עם המורים המחנכים  בכיתות - 21082 מורים מייצרים מציאות. 

מרחבים חינוכיים חוץ-כיתתיים להתפתחות  אישית, רגשית וחברתית למעלה מ- 20 בתי ספר שנחשפו לגישת הטוב שבאדם עם עשרות אנשי חינוך שבחרו בטוב שבאדם כגישה חינוכית

לבתי ספר יסודיים ולחטיבות

התכנית פועלת בשני מסלולים:

1. לבתי ספר המשלבים את התכנית כבוקר קבוע בשבוע במערכת השעות

2. להורים המעוניינים לרשום את ילדיהם לבוקר קבוע בשבוע בגן הבוטני בירושלים או בכפר סבא - לחצו כאן

במרחב חינוכי מאפשר המזמן לילדות ולילדים הבעה אישית, סקרנות, יצירתיות, אחריות, בחירה ויוזמה, הילדים מתכנסים לבוקר קבוע בשבוע של חווייה חינוכית המבוססת אי-אלימות ועשיית הטוב מעולמותיהם של מריה מונטסורי, מהטמה גנדהי ואחרים תוך שהם שותפים לכל התהליכים המתרחשים במסע שהם חווים וזאת לצד שגרת חייהם בבית הספר.
הילדים והילדות מובילים מרחבי למידה אלו לאלו לאורך כל השנה, לומדים דרך דילמות ויוזמים ימי שיא בקהילה כשההורים הם חלק בלתי נפרד מהתהליכים החינוכיים במרחב. 
החממה לטוב שבאדם הנה שפה חינוכית-מעשית וגישה לחיים שמטרתה להעמיק את ההיכרות של הילד עם הטוב שבו ואת יכולתו להקשיב לעצמו, לרגשותיו ולמחשבותיו, לנהל דיאלוג פנימי חיובי עם עצמו ועם חבריו, להביע את קולו ולפתח שפה פנימית הייחודית לו תוך טיפוח אקלים מיטבי ומסע משותף עם המחנכת.
בתהליך המתקיים בסביבה בטוחה ומאפשרת, נלמד לזהות את הסוללה הפנימית, לעצור את האוטומט, לבחור בדבר הנכון לאדם שאני בוחר להיות תוך שימוש בכלים מעשיים אשר פותחו במשך שנים של עבודת שטח עם אלפי ילדות וילדים וצוותים חינוכיים.  

 

Anchor 1

תכנית החממה לטוב שבאדם פעלה ופועלת בעשרות בתי ספר ומסגרות חינוכיות. במסגרת התכנית, בוקר קבוע בשבוע למשך 10-12 מפגשים מגיע.ה מנחה מהחממה לבית הספר ומוביל/ה יחד עם המחנך/ת את החממה לטוב שבאדם במרחב חוץ כיתתי, ברחבי בית הספר או מחוצה לו. מחנכי ומחנכות הכיתות שמצטרפות לתכנית עוברים ליווי ותהליך של מנטורינג להטמעת השפה והכלים של הטוב שבאדם בכיתה. המחנכות הופכות למובילות תהליכי למידה הרואות בילד את המשאב לידע ולהגשמה. 

בתהליך, השפה של הטוב שבאדם הופכת לשפה הכיתתית ולדרך חיים כשהמחנכות מקבלות ליווי אישי לטיפוח כיתה בטוחה המבוססת על מרחבי אחריות, סיפור, דיאלוג, דילמה, אי-אלימות ובחירה באדם שכולנו רוצים להיות. לאלו הרוצות בכך, נעבור תהליך המשכי של פיתוח תחום דעת ממוקד המבוסס על עקרונות החממה ובהם הדילמה ומרחבי האחריות. 

סדר היום שלנו:

תה ועוגיות - נחיתה רכה ליום  
מעגל של בוקר טוב - איך עבר השבוע ומשחק בוקר.
סיפור מעורר השר
אה ודילמה ערכית סביב שאלת האדם שאני בוחר להיות ועצירת האוטומט
זמן חברות (כי מהי ההפסקה אם לא זמן לחברות?)
מרחבי אחריות בהובלת הילדים - הילדים מלמדים אלו את אלו מעולמותיהם המגוונים 
הורה מוביל פעילות
סיכום ורפלקציה 
מארגנים את המרחב 

חלק ממרחבי האחריות אותם הובילו הילדים :

נגרות,  רוסית,  קוסמות,  ניסויים מדעיים,  בישול,  גינון,  גילוף בעץ,  חידות וארצות,  קומיקס,  גיטרה,  רקמה,  סריגה,  יצירה, זכירת ססמאות,  תיאטרון,  אדריכלות 

 ועוד

מטרות התכנית

1. טיפוח אקלים קבוצתי ואישי מייטבי המבוסס על אי-אלימות ועשיית הטוב ברוחו של מהטמה גנדהי
2.
טיפוח דיאלוג פנימי להעמקת היכולת של הילד.ה לעצור את האוטומט ולשאול "מה הדבר הנכון לאדם שאני בוחר להיות?" 
3.
פיתוח כישורי לומד עצמאי וביניהם יוזמה, הובלה, קבלת החלטות, חשיבה עצמאית, יצירתית וביקורתית וכמובן עבודת צוות.
4.
ליווי המחנכת בטיפוח כיתה של הטוב שבאדם המבוססת על אחריות ובחירה להטמעת שפה חינוכית-רגשית-חברתית המפחיתה קונפליקטים ומוסיפה על הטוב
4.
חיבור של ההורים לתהליכים החינוכיים בבתי הספר ומחוצה להם.

בוקר קבוע בשבוע ובו - 

  • לצד לימודיהם בבתי הספר במערכת החינוך "הרגילה" הילדים חווים תכנית חוץ-כיתתית של יום אחד בשבוע שמשלימה את מה שהילד זקוק לו במרחב בטוח ובו הילד יכול להיות הוא עצמו. 

  • הילדים מקבלים כלים וכוחות לטיפוח הבטחון העצמי שלהם תוך פיתוח כישורי חיים וביסוס עוגנים פנימיים החיוניים לילדינו במציאות משתנה.

  • התכנית בגישת "הטוב שבאדם" מחברת את עולמותיהם של גדולי המחנכים ובהם מהטמה גנדהי, מריה מונטוסרי, קורצ'אק ואחרים תוך שימת דגש על הפן החברתי-רגשי ומאפשרת גם לילדים בחינוך הציבורי לחוות יום המשלב את הרוח המונטסורית בשילוב עולמות חינוכיים מגוונים ומעמיקים.

  • הילדים שותפים להובלת המרחב הכולל למידה חווייתית מבוססת דילמה, סיפור, יוזמה, הקשבה, הבעה, פתיחות, אחריות ובחירה במרחב חברתי בטוח ומאפשר מתוך הבחירה התמידית באדם  שהם רוצים להיות.

  • הילדים מלמדים אלו את אלו ולומדים אלו מאלו לכל אורך התהליך.

  • ההורים הנם חלק בלתי נפרד מהתהליכים הן בבתי הספר והן מחוצה להם. 

  • התכנית פותחה במשך שש שנים בשיתוף המעבדות של אגף מו"פ של משרד החינוך.

על גישת הטוב שבאדם

איזה אדם אני בוחר להיות?

גישת הטוב שבאדם היא בראש ובראשונה דרך חיים ושפה הפנימית הלוקחת מעולמותיהם החינוכיים של גדולי המחנכים ובהם מהטמה גנדהי, מריה מונטסורי, קורצ'אק ואחרים. הגישה מטפחת אקלים פנימי וקבוצתי חיובי המבוסס על אמת, אי-אלימות ויכולת פתרון בעיות באמצעות עצירת האוטומט הטבעי והעצמת הבחירה בטוב הקיים בתוכנו תוך ההבחנה הברורה בין "מה שבא לי" ל"מה שנכון לאדם שאני".

הגישה מבוססת על הקשבה פנימית, אחריות ובחירה ועל התפיסה שתמיד ניתן לבחור בדרך טובה יותר בחיים וכי עצם עצירת האוטומטים שלנו והמודעות להם והחיפוש אחר הטוב שבי, הוא עצם הטוב שבאדם כשלכל אדם יש הטוב הייחודי לו לצד טובת הכלל.  

את הגישה פיתח איש החינוך והיזם ארז לבקוביץ, במשך 15 שנים בעבודתו החינוכית בבתי ספר, בבתי כלא, בבתי חולים ועוד ומתוך היכרות אישית עם אנשים שגדלו עם גנדהי ומחקר מעמיק על גדולי המחנכים. 

מבין העקרונות החינוכיים המובילים את דרכנו בתהליך:

עקרון הפרסונליזציה - הילד חווה את התהליך החינוכי-לימודי, תורם לתהליך ולוקח ממנו בהתאם ליכולותיו, לרצונותיו, לתשוקותיו, לצרכיו וכו.

עקרון השיתופיות - הילדים שותפים מלאים למסע שהם חווים, לומדים להסתגל למציאות משתנה מתוך עוגנים פנימיים ומתוך הרלוונטיות של התהליך עבורם.

עקרון הא-פורמליות - אנו מייצרים בראש ובראשונה סביבה מסקרנת, מאפשרת ומזמנת ובה פרקטיקות הלמידה וההוראה נוכחות בכל זמן ומקום.

פיתוח זהות אישית וקול ייחודי - טיפוח קול אישי, עצמי בעל זהות ועוגנים פנימיים כמצפן פנימי במציאות משתנה.

מדבריה של יעלה, מחנכת כיתה ה שחוותה את התכנית: 

"הצטרפנו לחממה באוקטובר, בתקופה של המון עומס רגשי ועניינים חברתיים מגוונים בכיתה. אחד הדברים המרכזיים בתהליך הוא להבין את כוחה של מילה ושל שפה, האופן שבו אנחנו משנים את השפה כך שתשנה מחשבה ומשם תשנה מציאות. זה כשלעצמו שינה את האקלים הכיתתי ואת היחסים בין אדם לחברו, האופן שבו הם מדברים אחד לשני, מודעים יותר לאיך שהם פונים זה לזו ובעיקר מתוך חשיבה על הבחירה שלהם בעצמם".

למידה מבוססת דילמה 

כלי חינוכי המתפתח ברחבי העולם לטיפוח ההיכרות של הילד עם עצמו ולטיפוח יכולות מגוונות של חשיבה עצמאית, ביקורתית ויצירתית, קבלה של מגוון נקודות מבט והכלה שלהן, יכולת ביטוי ויכולת הקשבה של הילד לעצמו ולאחר. במקביל, התהליך מטפח אקלים קבוצתי מייטבי. לאורך התכנית הילדים הם אלו שמובילים את הדילמות ומביאים את הדילמות שבעולמותיהם אל המרחב. 

האחריות

בדיוק כמו על מאזניים, הבחירה והאחריות בחממה לטוב שבאדם עומדות זו לצד זו ומאזנות האחת את האחרת. במרחבי הבחירה הילדים מתחלקים למרחבים ומובילים תהליכי למידה אלו לאלו ולומדים אלו מאלו תוך שהם אמונים על תהליכי הלמידה מתחילתם ועד סופם ומאפשרים תהליך של עבודה על פיתוח כישורי חיים, לומד עצמאי וכמובן אקלים מייטבי. 

האיזון עם חיי בית הספר

התכנית מאזנת את העולמות להם הילד זקוק בבית הספר ומחוצה לו ומאפשרת לילד להתפתח רגשית וחברתית ולפתח כישורי חיים, היכרות עם עצמו, בטחון במי שהוא והבנה של כל הטוב שבו.
במרחבים החוץ בית ספריים שהם באחריות הורים, הילד אחראי על השלמת חומר הלימוד בבית הספר וכך למעשה אחראי על הבחירה בתכנית. הילדים פנויים יותר ללמידה ומגיעים לבית הספר מחוזקים יותר.

וממש קצת מההורים והמורים

ענת עיני ליס, מחנכת כיתה ג/2 שהצטרפה השנה לתכנית החממה לטוב שבאדם יחד עם בית הספר אהבת ציון, תל אביב מספרת על התהליך שחוותה:
בחודש יולי פנתה אליי מנהלת בית הספר, ושיתפה שהיא מעוניינת להתחיל תכנית מיוחדת בבית הספר: "החממה לטוב שבאדם". היא לא מאוד הרחיבה ואני מטבעי אוהבת הזדמנויות ודברים חדשים אז כמובן שהנהנתי ואמרתי לה שאשמח.

כך התחילה הדרך שלי עם ארז ושירה במסגרת ה"חממה לטוב שבאדם".

היו מספר מפגשים מרוכזים בה הכרנו את הפרסונות, את הגישה ולמעשה "יצאנו לדרך". חייבת לשתף שבתחילה לא בדיוק הבנתי איך היום בדיוק צריך להיראות ומה בדיוק תפקידי וכדומה. אבל. התחלנו. ארז ואני היינו ביחד עם כיתתי במשך חצי שנה. 

אני מחנכת כיתה ג' וארז התלווה אלינו לדרך. הוא הביא את עולמו וביחד עם עולמי ועם ה"ביחד" שלנו ושל הילדים יצרנו ימים מופלאים.

היום שלנו למעשה התחיל בסיפור אמיתי על אדם מיוחד, החלטה מעניינת ודילמה עליה היינו צריכים לחשוב. אותה היינו צריכים לפרק ולהעמיק בה. סיפורים עמוקים/ סיפורים מהעבר/ סיפורים מהיום יום. בהמשך יצאנו לחורשה. הילדים היו אחראיים על חיפוש עלים ירוקים והכנת תה חם וטעים. דאגנו לעוגיות ופתחנו ב"זמן חברות". בזמן הזה הילדים נהנו מהביחד. מהחוץ. מהשקט.

לאחר מכן התחלקנו למרחבי בחירה ואחריות. הילדים לקחו אחריות על מרחבים שמעניינים אותם. מרחב הכנת ציורים מהמסיכות. מרחב אוריגמי. מרחב ציור חופשי. מרחב יצירה בבוץ. מרחב קנדמה. מרחב קוביה הונגרית. מרחב הכנת סלט. מרחב ג'אגלינג. מרחב הכנת פיתות ועוד ועוד ועוד. הילדים התחלקו בין המרחבים ונהנו מעשייה משותפת. הם היו בעננים. ילדים שקשה להם לשבת בכיתה היו עסוקים ימים שלמים. ראינו אותם פורחים. פשוט פורחים. 

סיימנו את היום תמיד בסיכום ובשיתוף איך היה לנו.לאחר מספר מפגשים הזמנו הורים לשתף בסיפורים/ במרחבים. ההורים הגיעו והתרגשו לקחת חלק בפעילות. הם הביאו מתחומי העולם שלהם. מהידע שלהם. מהעבודות בהם עובדים וכדומה. שיתוף ההורים היה מדהים!   

היו אתגרים ועוד יהיו. אבל וואו. התחושה היא מופלאה, הילדים מחכים לימי שני בכליון עיניים. 

זכות גדולה לקחת חלק בתכנית "החממה לטוב שבאדם". התכנית למעשה פתחה בכיתה שיח חדש ושימוש בשפה רחבה יותר. 

הבנו מהי דילמה. אנו משתמשים בדילמות ברמה היומיומית. חזרנו מהפסקה והיה קושי בין שני ילדים, אנו מבינים מה היה הקושי. מה הייתה הבחירה שלנו. מה הייתה האחריות שלנו בסיטואציה. האם לקחנו אחריות? האם הסרנו אחריות? האם הייתה לי דילמה ובסוף הקשבתי למה שהלב שלי אומר לי, או שפעלתי בשונה ממה שהלב שלי הרגיש. 

ימי שני ב"טוב שבאדם" מאוד שאפו לקחת אחריות. לקבל החלטה ולבחור. איפה אני רוצה להיות. מהי האחריות שלי וכדומה.את המילים הללו לקחנו ואנו ממשיכים לקחת ליום יום של הכיתה שלנו. 

אז אמנם מדובר על יום אחד בשבוע. אבל הרוח של היום הזה מגיעה לכל שיעור ולכל פעילות שיש לנו ככיתה. וזהו ערך מוסף משמעותי מאוד עבור כיתתנו.

אז תודה על הזכות לקחת חלק התכנית המבורכת הזו !  

ענת עיני ליס
מחנכת כיתה ג'2
אהבת ציון 

תל אביב.  

איתי ממש עשה קפיצה בחודש האחרון בכיתה, מביע את עצמו הרבה יותר, משתתף עם בטחון בשיעור, אפילו עושה לי קצת בעיות בשיעור לשם שינוי כי מפטפט. שמחה לראות את התהליך!
אמרתי לו שאני גאה בו מאוד!

תהליך ההקמה בשיתוף אגף מו"פ, משרד החינוך

לפני כחמש שנים הוקם המרחב הראשון של "החממה ליום בשבוע ברוח הטוב שבאדם", בכפר ויתקין. מרחב עמית הוקם על ידי איש החינוך והיזם החינוכי, ארז לבקוביץ, ושותפיו שגיא גלאור  וד"ר טל כוחלי-חיילבוסקי אשר עשתה גם מחקר מלווה. המרחב הוקם בשיתוף אגף מו"פ של משרד החינוך. המיזם הוכתר בהצלחה וכעת יוצא לדרך כדי להעביר הלאה את המודל ואת הידע שנצבר לצורך הפעלת מרחבים דומים ברחבי הארץ בהתבסס על "הטוב שבאדם". 

פיתוח כישורי חיים

החווייה במרחב מבוססת סקרנות, עניין, אחריות ובחירה של הילדים תוך טיפוח כישורי חיים מגוונים וביניהם הבעה עצמית, עבודת צוות, קבלת דעות מגוונות, חשיבה יצירתית, עצמאית וביקורתית וקבלת החלטות כך שכשהילד יגדל הוא ילמד להתמודד לא רק עם העולם אלא גם ובעיקר עם עצמו. הילדים מייצרים, חוקרים ויוזמים, נפגשים עם אורחים מעניינים שמביאים מעולמם אל הילדים וכן מובילים תהליכים ויוזמות פרי יצירתם וככל שהתהליך מתקדם כל הילדים מובילים יותר ויותר את המרחב בעצמם.

שיתוף הורים ואחריות הורית

הפעילות בבתי הספר ומחוצה להם הנה בשיתוף משמעותי של הורים. ההורים הם חלק בלתי נפרד מהתהליכים ואתם מוזמנים להתארח במרחב יום אחד או יותר ולחוות עם הילדים את החממה ולהביא אליה מעולמותיכם המגוונים. ההורים שותפים פעילים במרחב ונוכחים לפחות ביום מלא אחד של הפעילות במהלך הסמסטר. במרחבים החוץ בית ספריים (בלבד) התכנית הנה באחריות הורית יחד עם קהילות צומחות של הורים שהפסיקו לחכות לשינוי.

מי אנחנו? 

ארז לבקוביץ

יוצר חינוכי, מפתח גישת 'הטוב שבאדם' כגישה חינוכית-מעשית, ממקימי מרחב עמית, כפר ויתקין, מייסד חממת "יום בשבוע" וממקימי בתי ספר מונטיסורים ודמוקרטים. מורה ומחנך ב"מקום לחלום", רמת השרון ומרצה בהתנדבות בבתי כלא ובבתי חולים.

שירה הראל-אלבז
יוצרת חינוכית, מפתחת התכנית "ילדים מייצרים מציאות" לפיתוח מסוגלות אישית וחברתית באמצעות פיתוח חשיבה יצירתית. ממייסדות החממה ליום בשבוע. בעשור האחרון נהלה את התכניות החינוכיות של המרכז האמריקאי של שגרירות ארה"ב בישראל.

  • Facebook

לפרטים נוספים: 0523-801822  |  shira.harelbaz@gmail.com

bottom of page