החממה לטוב שבאדם-ארז לבקוביץ ושירה הראל-אלבז
top of page

החממה ליום בשבוע

בגישת הטוב שבאדם

ארז לבקוביץ  .  שירה הראל-אלבז

מוזמנים להתקשר אלינו לשמוע יותר
0523-801-822 | 0526-612-560

החממה לטוב שבאדם-מרחבי חוץ-הגן הבוטני בירושלים

בוקר קבוע בשבוע שבו לומדים, רק לגמרי אחרת

בוקר קבוע לאורך השנה שבו נפגשים הילדים והילדות במרחבים חינוכיים חוץ-בית ספריים ליום של התפתחות אישית, רגשית וחברתית וליום של חדוות למידה ועשייה במרחב בטוח

ירושלים  .  כפר סבא

בוקר קבוע בשבוע קבוצה של ילדים וילדות נפגשת במרחב חוץ כיתתי פעיל המזמן חווייה חינוכית ייחודית המשלבת את עולמותיהם מעוררי ההשראה של מריה מונטסורי, מהטמה גנדהי ואחרים וזאת לצד שגרת חייהם של הילדים בבתי הספר.

בוקר קבוע ובו הילדים שותפים מלאים למסע המבוסס על דילמה, יוזמה, סקרנות, אחריות ובחירה במרחב בטוח ובו כל ילד יכול להיות הוא עצמו, לפתח כישורי חיים ובטחון פנימי ולבחור מדי רגע באדם שהוא רוצה להיות.

התכנית מיועדת לילדים העולים לכיתות א' ועד ו'
בקבוצה רב-גילאית

מספר המקומות מוגבל

156 שעות

של התפתחות אישית-חברתית-רגשית

 במשך השנה בקבוצה רב-גילאית

ימי שלישי, 08:00-13:45 הגן הבוטני בירושלים
ימי רביעי, 08:00-13:45, פנימיית שטיינברג כפ"ס

ימי חמישי, 08:00-13:45, פנימיית שטיינברג כפ"ס

 

מוזמנים להתקשר אלינו לשמוע יותר
0523-801-822
0526-612-560
ארז ושירה

Anchor 1

חלק ממרחבי האחריות שהילדים הובילו השנה השנה ובהם לימדו אלו את אלו:

נגרות,  רוסית דרך תופסת צבעים,  קוסמות,  ניסויים מדעיים,  בישול,  גינון,  גילוף בעץ,  חידות וארצות,  קומיקס,  גיטרה,  רקמה,  סריגה,  יצירה, זכירת ססמאות,  תיאטרון,  אדריכלות   ועוד

סדר היום שלנו 

  • מאור פנים של בוקר - נחיתה רכה ליום עם תה ועוגיות, ארגון המרחב, קבלת הילדות והילדים

  • מעגל של בוקר טוב - שיקוף רגשי של הסוללה הפנימית, איך עבר השבוע ומשחק בוקר.

  • סיפור מעורר השראה מעולמו של מהטמה גנדהי ודילמה ערכית סביב שאלת האדם שאני בוחר להיות ועצירת האוטומט

  • זמן חברות (כי מהי ההפסקה אם לא מרחב בטוח לחברות?)

  • מרחבי אחריות בהובלת הילדות והילדים המלמדים אלו את אלו מעולמותיהם המגוונים המבוססים על passion, peers, projecy, play

  • הורה/אורח מהקהילה מוביל פעילות ומשתף מעולמו

  • מכינים יחד את המפגש הבא  

  • הכנת ארוחת צהרים משותפת

  • סיכום ורפלקציה 

  • מארגנים את המרחב

לאורך השנה הילדים מארגנים ימי תרומה לקהילה ואירועי מיוחדים פרי יוזמתם

מטרות התכנית

1. טיפוח אקלים אישי וקבוצתי מיטבי המבוסס על עקרונות ה"אהימסה" של מהטמה גנדהי לאי-אלימות פנימית וחברתית ועשיית הטוב
2.
העמקת היכולת של הילד.ה לנהל עם עצמו ועם סביבתו דיאלוג חיובי באמצעות עצירת האוטומט והדילמה המעודדת אותנו לשאול "מה הדבר הנכון לאדם שאני בוחר ובוחרת להיות?" תוך קבלת כלים מעשיים 
3.
פיתוח כישורי חיים ומיומנויות חברתיות וביניהם יוזמה, הובלה, קבלת החלטות, חשיבה עצמאית, יצירתית וביקורתית וכמובן עבודת צוות, פתרון קונפליקטים בדרך טובה, הבעה והקשבה.
4.
חיבור של ההורים לתהליכים החינוכיים ויצירת שפה משפחתית משותפת 

ברוח עקרונות ה"אהימסה" של מהטמה גנדהי לאי-אלימות פנימית וחברתי, הילדים והילדות זוכים ליום ייחודי וחוויתי, במקום יום לימודים בבית הספר, ובו לומדים מתוך אחריות, סקרנות, בחירה ויוזמה, מובילים מרחבי למידה אלו לאלו לאורך כל השנה, לומדים דרך דילמות ויוזמים ימי שיא בקהילה כשההורים הם חלק בלתי נפרד מהתהליכים החינוכיים במרחב. 
החממה לטוב שבאדם הנה מרחב חינוכי מאפשר ושפה פנימית יישומית שמטרתה להעמיק את ההיכרות של הילד עם הטוב שבו ואת יכולתו להקשיב לעצמו, לרגשותיו ולמחשבותיו, לנהל דיאלוג פנימי חיובי עם עצמו ועם חבריו, להביע את קולו ולפתח שפה פנימית הייחודית לו סביב שאלת האדם שאני בוחר להיות.

 

מוזמנים להתקשר אלינו
לשמוע יותר
0523-801-822
0526-612-560
ארז ושירה

בוקר קבוע בשבוע לצד בית הספר  - 

156 שעות

של התפתחות אישית-חברתית-רגשית

 במשך השנה בקבוצה רב-גילאית

לסרטון קצר עלינו-לחצו כאן

בוקר קבוע בשבוע ובו - 

  • לצד לימודיהם בבתי הספר במערכת החינוך "הרגילה" הילדים חווים תכנית חוץ-בית ספרית של יום אחד בשבוע שמשלימה את מה שהילד זקוק לו במרחב בטוח ובו הילד יכול להיות הוא עצמו ולהמציא את עצמו מחדש. 

  • הילדים מקבלים כלים וכוחות לטיפוח הבטחון העצמי שלהם תוך פיתוח כישורי חיים וביסוס עוגנים פנימיים החיוניים לילדינו במציאות משתנה.

  • התכנית בגישת "הטוב שבאדם" מחברת את עולמותיהם של גדולי המחנכים ובהם מהטמה גנדהי, מריה מונטוסרי, קורצ'אק ואחרים תוך שימת דגש על הפן החברתי-רגשי ומאפשרת גם לילדים בחינוך הציבורי לחוות יום המשלב את הרוח המונטסורית בשילוב עולמות חינוכיים מגוונים ומעמיקים.

  • הילדים שותפים להובלת המרחב הכולל למידה חווייתית מבוססת דילמה, סיפור, יוזמה, הקשבה, הבעה, פתיחות, אחריות ובחירה במרחב חברתי בטוח ומאפשר מתוך הבחירה התמידית באדם  שהם רוצים להיות.

  • הילדים מלמדים אלו את אלו ולומדים אלו מאלו לכל אורך התהליך.

  • ההורים הנם חלק בלתי נפרד מהתהליכים הן בבתי הספר והן מחוצה להם. 

מוזמנים להתקשר אלינו לשמוע יותר
0523-801-822
0526-612-560
ארז ושירה

להצטרפות לקבוצת הוואטסאפ השקטה של ארז, ובה הוא משתף אחת לשבוע סיפור חינוכי מעורר השראה
לחצו כאן

על גישת הטוב שבאדם

והדילמה: איזה אדם אני בוחר להיות?

ההיכרות של ארז עם נכדתו המאומצת של מהטמה גנדהי, היתה החלק משמעותי במחקר של ארז סביב עולמו של המהטמה גנדהי וסיפור חייו. הרופאה דר' איזה יהודית שריד, אשר גדלה וחיה לאורו של המהטמה ובדרכה שלה, גרה בחיפה ושימשה לארז מורה יוצאת דופן ממנה למד שעות וימים רבים על הבחירה בדרך טובה יותר בחיים. בהמשך, גם נכדו הקרוב של המהטמה אשר גדל אצלו, פרופ' קאנו גנדהי ואשתו, הפכו למורי הדרך של ארז והנם בעלי השפעה על דרכנו, על גישת הטוב שבאדם. 

גישת הטוב שבאדם היא בראש ובראשונה דרך חיים ושפה פנימית הלוקחת מעולמותיהם החינוכיים של גדולי המחנכים ובהם מהטמה גנדהי, מריה מונטסורי, קורצ'אק ואחרים. הגישה מטפחת אקלים פנימי וקבוצתי חיובי המבוסס על אמת, אי-אלימות ויכולת פתרון בעיות באמצעות עצירת האוטומט הטבעי והעצמת הבחירה בטוב הקיים בתוכנו. הגישה מבוססת על הקשבה פנימית, אחריות ובחירה ועל התפיסה שתמיד ניתן לבחור בדרך טובה יותר בחיים.

אי-אלימות, או בתרגום המדויק יותר לגישתנו, "אהבה פעילה לעצמי ולאחר" היא הבסיס לגישת "הטוב שבאדם". הגישה מבוססת על הדילמה המרכזית המגיעה אלינו  ממעמקי עולמותיו של מהטמה גנדהי "מה הדבר הנכון לאדם שאני בוחר ובוחרת להיות?".

מרכז הגישה הוא בחיפוש התמידי אחר האדם שאני בוחר להיות, מתוך התפיסה שעצם עצירת האוטומטים שלנו והמודעות להם, היא עצם הטוב כשלכל אדם יש הטוב הייחודי לו לצד טובת הכלל.  

את הגישה פיתח איש החינוך והיזם ארז לבקוביץ, במשך 15 שנים בעבודתו החינוכית בבתי ספר, בבתי כלא, בבתי חולים ועוד ומתוך היכרות אישית עם אנשים שגדלו עם גנדהי ומחקר מעמיק על גדולי המחנכים. 

מבין העקרונות החינוכיים המובילים את דרכנו בתהליך:

הילדים הם המורים הטובים ביותר שלנו - אנו רואים בכל ילדה וילד מורה לחיים ובכל מרחב חינוכי מעבדה חיה ולומדת. אין "תכניות קסם" או "שיטות קסם", יש דרך טובה לחיים ואנו מוצאים את שלנו בכל פעם מחדש יחד עם הילדות והילדים. 

עקרון הפרסונליזציה - הילד חווה את התהליך החינוכי-לימודי, תורם לתהליך ולוקח ממנו בהתאם ליכולותיו, לרצונותיו, לתשוקותיו ולצרכיו.

עקרון השיתופיות - הילדים שותפים מלאים למסע שהם חווים, לומדים להסתגל למציאות משתנה מתוך עוגנים פנימיים ומתוך הרלוונטיות של התהליך עבורם.

עקרון הא-פורמליות - אנו מייצרים בראש ובראשונה סביבה מסקרנת, מאפשרת ומזמנת ובה פרקטיקות הלמידה וההוראה נוכחות בכל זמן ומקום.

פיתוח זהות אישית וקול ייחודי - טיפוח קול אישי, עצמי בעל זהות ועוגנים פנימיים כמצפן פנימי.

שיתוף הורים - ההורים הנם חלק בלתי נפרד מהתהליכים החינוכיים שבחממה וזוכים לליווי לכל אורך התכנית, למפגשי יעוץ בהתאם לצורך וכן מוזמנים לבוא ולהביא מעולמותיהם מתוך התפיסה שחינוך טוב לא רק מגיע מהבית אלא גם נכנס הביתה. 

חינוך מבוסס דילמה

כלי חינוכי המתפתח ברחבי העולם לטיפוח ההיכרות של הילד עם עצמו ולטיפוח יכולות מגוונות של חשיבה עצמאית, ביקורתית ויצירתית, קבלה של מגוון נקודות מבט והכלה שלהן, יכולת ביטוי ויכולת הקשבה של הילד לעצמו ולאחר. במקביל, התהליך מטפח אקלים קבוצתי מייטבי. לאורך התכנית הילדים הם אלו שמובילים את הדילמות ומביאים את הדילמות שבעולמותיהם אל המרחב. 

 

אחריות ובחירה

בדיוק כמו על מאזניים, הבחירה והאחריות בחממה לטוב שבאדם עומדות זו לצד זו ומאזנות האחת את האחרת. במרחבי הבחירה הילדים מתחלקים למרחבים ומובילים תהליכי למידה אלו לאלו ולומדים אלו מאלו תוך שהם אמונים על תהליכי הלמידה מתחילתם ועד סופם ומאפשרים תהליך של עבודה על פיתוח כישורי חיים, לומד עצמאי וכמובן אקלים מייטבי. 

הילדים בחממה לומדים במרחבי אחריות אותם הם יוזמים בעצמם ומובילים - התהליך מבוסס על האמון בילדים כמשאב אמיתי לאדם, לחינוך, לחברות, ללמידה. מחקרים שנעשו ותצפיות על ילדים גילו שיש לילדים תשוקה לשיתוף פעולה, רצון לתחושת קהילה/קבוצה וצורך באחריות תוך למידה משותפת ולב רחב של שיתוף ידע והבעה על ידי הילדים עצמם. הסביבה היא גורם מחנך והתפקיד שלנו הוא לייצר סביבות למידה מותאמות ולהנחות אותן. התהליך מטפח מוטיבציה פנימית עמוקה של הילדים הבאים לידי ביטוי מתוך ייחודיות וקול אישי כשהילד הוא פעיל ויוזם.

האיזון עם חיי בית הספר

​התכנית מהווה יום משלים לצרכי הילד ומאזנת את העולמות להם הילד זקוק בבית הספר ומחוצה לו ומאפשרת לילד להתפתח רגשית וחברתית ולפתח כישורי חיים, היכרות עם עצמו, בטחון במי שהוא והבנה של כל הטוב שבו.
במרחבים החוץ בית ספריים שהם באחריות הורים, הילד אחראי על השלמת חומר הלימוד בבית הספר וכך למעשה אחראי על הבחירה בתכנית. הילדים פנויים יותר ללמידה ומגיעים לבית הספר מחוזקים יותר.

וממש קצת מההורים

איתי ממש עשה קפיצה בחודש האחרון בכיתה, מביע את עצמו הרבה יותר, משתתף עם בטחון בשיעור, אפילו עושה לי קצת בעיות בשיעור לשם שינוי כי מפטפט. שמחה לראות את התהליך!
אמרתי לו שאני גאה בו מאוד!

תהליך ההקמה בשיתוף אגף מו"פ, משרד החינוך ומכללת אורנים

לפני כשבע שנים הוקם "מרחב עמית", המרחב הראשון של "החממה ליום בשבוע ברוח הטוב שבאדם", בכפר ויתקין. מרחב עמית הוקם על ידי איש החינוך והיזם החינוכי, ארז לבקוביץ, ושותפיו שגיא גלאור  וד"ר טל כוחלי-חיילבוסקי אשר עשתה גם מחקר מלווה. המיזם הוכתר בהצלחה ויצא לדרך כדי להעביר הלאה את המודל ואת הידע שנצבר לצורך הפעלת מרחבים דומים בבתי ספר ברחבי הארץ בהתבסס על "הטוב שבאדם". לפרסומים של אגף מו"פ על הפיתוח המשותף לחצו כאן וגם כאן.

פיתוח כישורי חיים

החווייה במרחב מבוססת סקרנות, עניין, אחריות ובחירה של הילדים תוך טיפוח כישורי חיים מגוונים וביניהם הבעה עצמית, עבודת צוות, קבלת דעות מגוונות, חשיבה יצירתית, עצמאית וביקורתית וקבלת החלטות כך שכשהילד יגדל הוא ילמד להתמודד לא רק עם העולם אלא גם ובעיקר עם עצמו. הילדים מייצרים, חוקרים ויוזמים, נפגשים עם אורחים מעניינים שמביאים מעולמם אל הילדים וכן מובילים תהליכים ויוזמות פרי יצירתם וככל שהתהליך מתקדם כל הילדים מובילים יותר ויותר את המרחב בעצמם.

שיתוף הורים ואחריות הורית

הפעילות הנה בשיתוף משמעותי של הורים. ההורים הם חלק בלתי נפרד מהתהליכים ואתם מוזמנים להתארח במרחב יום אחד או יותר ולחוות עם הילדים את החממה ולהביא אליה מעולמותיכם המגוונים. ההורים שותפים פעילים במרחב ונוכחים לפחות ביום מלא אחד של הפעילות במהלך הסמסטר. במרחבים החוץ בית ספריים (בלבד) התכנית הנה באחריות הורית יחד עם קהילות צומחות של הורים שהפסיקו לחכות לשינוי.

מי אנחנו? 
ארז לבקוביץ

מורה לטוב שבאדם, מפתח גישת 'הטוב שבאדם' כגישה חינוכית-מעשית. מייסד "החממה לטוב שבאדם" וממקימי בתי ספר מונטיסורים ודמוקרטים. מורה ומחנך בבתי ספר ומרצה בהתנדבות בבתי כלא ובבתי חולים. מומחה לאי-אלימות פנימית וחברתית בעבודה עם ילדים. חקר במשך שני עשורים את עולמו של מהטמה גנדהי ולמד מנכדיו ששימשו לו כמורים. 

שירה הראל-אלבז
יוצרת חינוכית, יועצת ארגונית ומייסדת שותפה לחממה לטוב שבאדם. מפתחת התכנית "ילדים מייצרים מציאות" לפיתוח מסוגלות אישית וחברתית. במשך עשור נהלה את התכניות החינוכיות של המרכז האמריקאי של שגרירות ארה"ב בישראל.

להצטרפות לקבוצת הוואטסאפ השקטה של ארז, ובה הוא משתף אחת לשבוע סיפור חינוכי מעורר השראה
לחצו כאן

מוזמנים לפנות אלינו
0523-801822  0526-612560
shira.harelbaz@gmail.com

לפרטים נוספים: 0523-801822  |  shira.harelbaz@gmail.com

bottom of page