אודות גישת הטוב שבאדם | החממה לטוב שבאדם
top of page

על גישת הטוב שבאדם

ארז לבקוביץ, איש חינוך, מחנך בבית ספר מונטסורי וממקימי בתי ספר דמוקרטים ומונטסורים. חקר ועודנו חוקר את עולמו של מהטמה גנדהי דרך כתביו והיכרות עם אנשים שחיו איתו ובדרכו. מפתח גישת "הטוב שבאדם" ומייסד החממה לטוב שבאדם. מתנדב בבתי כלא ובתי חולים. 

שירה הראל-אלבז, אשת חינוך, יועצת ארגונית ויוצרת חינוכית, מפתחת תכניות רגשיות-חברתיות וביניהן "ילדים מייצרים מציאות" לטיפוח תחושת מסוגלות ו"החממה לטוב שבאדם". לשעבר מנהלת התכניות של המרכז האמריקאי של שגרירות ארה"ב. בעלת תואר שני מהאוניברסיטה העברית. 

גישת הטוב שבאדם אשר פותחה במשך 15 שנים על ידי ארז לבקוביץ, ובהמשך לצדה של שירה הראל-אלבז, הנה גישה פילוסופית-מעשית לאי-אלימות ולבחירה בדרך טובה יותר לחיים.  הגישה מבוססת על הדילמה המרכזית המובילה את דרכנו, "מה הדבר הנכון לאדם שאני בוחר ובוחרת להיות?", דילמה המגיעה אלינו מעולמותיהם של מהטמה גנדהי, מריה מונטסורי, סוקרטס, קורצ'אק ואחרים אותם ארז חקר במשך שנים ועודנו חוקר

 

אי-אלימות, או בתרגום המדויק יותר לגישתנו, "אהבה פעילה לעצמי ולאחר" היא הבסיס לגישת "הטוב שבאדם". הגישה מבוססת על הדילמה המרכזית המגיעה אלינו  ממעמקי עולמותיו של מהטמה גנדהי "מה הדבר הנכון לאדם שאני בוחר ובוחרת להיות?".

 

גישת הטוב שבאדם מעודדת אותנו לעצור את האוטומט ולנהל דיאלוג פנימי בינינו לבין עצמנו מתוך אחריות על חיינו ומתוך הבנה וידיעה פנימית שיש לי בחירה בדרך אחרת, דרך טובה יותר בחיים - Better way in Life.

ההיכרות של ארז עם נכדתו המאומצת של מהטמה גנדהי (בתה של חנה, אותה גנדהי אימץ לבתו היהודייה בבגרותה), היתה החלק משמעותי במחקר של ארז סביב עולמו של המהטמה וסיפור חייו. הרופאה דר' איזה יהודית שריד, אשר גדלה וחיה לאורו של המהטמה ובדרכה שלה, גרה בחיפה ושימשה לארז מורה יוצאת דופן ממנה למד שעות וימים רבים על הבחירה בדרך טובה יותר בחיים. בהמשך, גם נכדו הקרוב של המהטמה אשר גדל אצלו, פרופ' קאנו גנדהי ואשתו, הפכו למורי הדרך של ארז והנם בעלי השפעה על דרכנו, על גישת הטוב שבאדם. 

 

תפיסת העולם שלנו היא שככל שהאדם יהיה מודע יותר להתנהגויות שמגבירות את רווחתו הרגשית כך נוכל לעבור תהליך של התפתחות פנימית שיקרב אותנו לגרעין האנושי שבנו ולהיפך, ככל שנהיה מודעים לאוטומטים שמרחיקים אותנו מהאנושי שבנו כך נוכל לצמצם את הפער שבין האדם שאני לאדם שאני בוחר להיות מתוך אהבה פעילה לעצמנו ולאחר.

 

בסופו של יום, הגישה היא פשוטה ובסיסית ביותר, אין בה שום דבר שלא ידענו קודם. יש בה זרקור אל מהות האדם ואל הדיאלוג הפנימי שלו, בינו לבין עצמו, כמפתח ליחסיו עם עצמו עם סביבתו. 

הגישה, והכלים היישומיים שבה, אשר פותחו לאורך שנים של עבודת שטח מעמיקה עם אלפי ילדות וילדים - שהם המורים הטובים ביותר שלנו - מאפשרים לנו לעשות את ההבחנה הפנימית בין "מה שבא לי" ל"דבר הנכון לאדם שאני" ולצמצם את הפער בין האדם שאנחנו לבין האוטומטים המהווים חלק בלתי נפרד מחיינו.  

תכנית החממה לטוב שבאדם והעבודה עם מאות ילדים בכל שנה מוכיחה לנו מדי יום עד כמה הילדים צמאים לשפה הזו, מאמצים אותה כדרך בחיים ומשפיעים על סביבתם לחיוב מתוך החיפוש התמידי אחר הטוב שבאדם. כך גם ארגונים שמאמצים את אי-האלימות ברוח הטוב שבאדם כשפה ארגונית. 

מודל חמשת השלבים

בראש הכלים המעשיים שלנו עומד מודל ששת השלבים אשר פותח על ידי ארז ושירה. המודל הוא פשוט:

לעצור את האוטומט, את ההתנהגות הלא-מיטיבה ולזהות התנהגות מיטיבה חלופית. 

לקבל את עצמנו, על כל מי שאנחנו, ולשהות בתוך העצמי מתוך חמלה ואהבה פעילה לעצמי 

לשאול מה הדבר הנכון לאדם שאני בוחר ובוחרת להיות ולהקשיב לקול הפנימי 

לקחת אחריות על האדם הזה שמשתנה תמידית, מתוך אחריות ובחירה.

לבחור בדרך פעולה, בתגובה מיטיבה.

המודל הוא לא (רק) פילוסופי, הוא פוגש אותנו בהמון רגעים בחיי היום-יום שלנו – כך למשל, ילדה קסומה בכיתה ג' שחווה תהליך חינוכי בחממה לטוב שבאדם לימדה אותנו שיעור חשוב לחיים על השימוש במודל. אותה ילדה ישבה במעגל הבוקר שלנו ושיתפה שהיתה לה דילמה מאוד גדולה עם אמא שלה וכך היא סיפרה: "הייתי בחדר עם אחותי הקטנה  בת השנתיים ושיחקתי בכל בובות שיש לי בחדר ולאט לאט נהיה המון בלאגן בחדר. אמא שלי נכנסה לחדר וממש כעסה על הבלאגן ושאלה מי הפך ככה את החדר. היתה לי דילמה, ידעתי שאם אני אגיד את האמת, אמא תכעס עלי והסוללה הפנימית שלי תתרוקן ושאם אני אשקר, ואגיד שאחותי הקטנה הפכה את החדר, אמא לא תכעס עלי והסוללה שלי תתמלא. עצרתי לרגע לפני שהחלטתי ושאלתי את עצמי מה הדבר הנכון לאדם שאני ובחרתי לקחת אחריות ולומר לאמא את האמת. זה באמת הוריד לי את הסוללה לקצת זמן כי אמא כעסה אבל אחר כך מילא אותה כי ידעתי שעשיתי את הדבר הנכון בעבורי, וגם עבור אחותי". וזו התורה כולה.

היישום בחיי היום-יום - הדילמה של אליה

תחומי העיסוק המרכזיים שלנו בגישת הטוב שבאדם הנם: 

  • טיפוח דיאלוג פנימי של האדם בינו לבין עצמו סביב הדילמה המובילה את דרכנו

  • יישוב סכסוכים והפחתת קונפליקטים 

  • הפחתת התנהגויות לא-מיטיבות ואוטומטיות 

  • טיפוח שפה פנימית, חברתית וארגונית ברוח הגישה

  • חקר מעמיק של הבסיס לגישת הטוב שבאדם לצד למידת עמיתים מכל העולם אשר מקדים אי-אלימות ברוחו של גנדהי 

בכל שנה אנו עובדים עם מאות ואלפי תלמידים, צוותים, הורים, אנשי ונשות חינוך וצוותים ניהוליים בארגונים אשר בוחרים בגישת הטוב שבאדם לטיפוח יחסים בריאים בין האדם לבין עצמו ובינו לבין סביבתו וכן משמשים ככלי מעשי להפחתת קונפליקטים ולטיפוח אקלים מיטבי, חינוכי וארגוני . 

 

יישוב סכסוכים וניהול קונפליקטים

לצד טיפוח הדיאלוג הפנימי שבין האדם לבין עצמו, הגישה מאפשרת יישוב סכסוכים והפחתה של קונפליקטים בין גורמים שונים באמצעות מודל "טבעת הלב" אותו פיתח ארז בתהליכים מעמיקים עם ילדים מגיל גן ועד 120. 

בתהליך אנחנו צוללים לאבחנה שבין קונפליקט לדילמה ומשתמשים במודל המאפשר לנו לעצור את האוטומט ולהשתמש באמת כערך מוביל מתוך ההבנה שבאותו קונפליקט מצויות דילמות מרובות ושונות לכל אחד מהנוכחים. 

הלמה שלנו

"הלמה" שלנו והאמת שלנו בחיים הוא שכל ילדה וילד, כל אדם וכל ארגון יהיו בראש ובראשונה הם עצמם "בקול רם ובראש מורם" ויידעו שהם בסדר גמור, גם אם הם הולכים הפוך מכולם שכן יש דרך טובה יותר בחיים. בתהליכים שלנו, אנחנו עוברים מסע פנימי ייחודי המבוסס על סיפורים אישיים תוך שאנחנו לומדים את השפה הפנימית של הטוב שבאדם על הכלים היישומיים שבה בדרך חווייתית המותאמת לכל גיל ולכל מסגרת. 

בתהליכים סדנאיים מעמיקים להורים, לצוותים חינוכיים ולארגונים אנחנו לומדים להטמיע בתוך תוכנו את עצירת האוטומט, את הבחירה בדבר הנכון לנו (בניגוד ל"מה שבא לנו") ואת השאלה "מה הדבר הנכון לאדם שאני?" ולעשות שימוש בכלים פשוטים, יום-יומיים אשר הופכים לשפה פנימית.

הכלים והשפה לא רק שמחזקים את היכולת שלנו להיות קרובים יותר לאדם שאנחנו אלא לטפח שפה חברתית, משפחתית או ארגונית משותפת המבוססת על אמת, עשיית הטוב, הקשבה, דיאלוג ואי-אלימות ברוחו של מהטמה גנדהי. 

החממה לטוב שבאדם הנה עמותה רשומה

 

הסיפור שלי

איזה כיף  לי שנכנסתם להכיר, שמי שירה ואני קודם כל אמא לשלושה ילדים, הכוח המניע שלי, זה שיוצא מהאמצע של הלב.​השאלה למה בחרתי לעשות את מה שאני עושה בחיים תמיד מחזירה אותי לגיל 16 שבו החלטתי שבא לי להיות מלצרית אבל למרבה התדהמה גיליתי שאני לא מסוגלת להוציא מילה מהפה במרחב לא מוכר, תחושה שרק מי שחווה אותה יכול להבין, חרדה אמיתית. זה כמובן הוביל לזה שפיטרו אותי (כי בכל זאת, צריך לקחת הזמנות מהלקוחות ובשביל זה צריך לתקשר איתם...). בגיל 20 שוב ניסיתי את מזלי וגם אז לא העזתי להכנס ל"מרחב החברתי" במסעדה עד לשנייה האחרונה לפני תחילת המשמרת כדי שלא להתמודד עם "החבר'ה" שהכל היה נראה קל להם.

מאז חלפו שני עשורים שבהם הצלחתי צעד אחרי צעד, לצבור בטחון וכוחות שהגיעו בסופו של דבר בעיקר בזכות האמהות שלי שהובילה אותי להבנה שלא רק שאני זו שצריכה להשמיע את קולם של הילדים שלי אלא שאני רוצה שכל ילד וילדה ירגישו שיש להם קול משלהם, קול חשוב ומשמעותי שבלעדיו המציאות לעולם לא תשתנה וכי יש בידיהם פתרונות וכלים לבחור את מציאות חייהם. כי המציאות תלויה גם ובעיקר בנו. ​

 

לפני כמה שנים, כשהגננת של הבן הבכור שלי התקשרה להגיד שהוא "קצת מתבלבל" חברתית וזורק חול על ילדי הגן במקום להציע להם משחק אספתי את עצמי ופחות משעתיים אחר כך כבר שלחתי להדפסה את "חיפושינה מחפשת חבר", סיפור שכתבתי עבורו שיעזור לו להתמודד חברתית ולמצוא פתרונות יצירתיים וכך נולדה לה חיפושינה.

 

ככל שהילדים גדלו, בכל פעם שהרגשתי שיש צורך שאין לו מענה מדויק עבורם המצאתי מציאות חדשה וככה נולדה לה הסדנה של "ילדים מייצרים מציאות" לטיפוח מסוגלות אישית וחברתית של ילדים דרך בנייה מגרוטאות וחשיבה יצירתית ובהמשך גם "החממה לטוב שבאדם" במסגרתה הילדים לומדים יום אחד מחוץ לבית הספר לצורך התפתחות אישית, רגשית וחברתית מתוך אחריות, בחירה וסקרנות.

 

​אז אחרי עשור של פיתוח תכניות חינוכיות בשגרירות ארה"ב בישראל, שנים של הובלת קהילת הורים במבשרת-ציון, פיתוח תכניות מנהיגות יצירתית לנוער, סדנאות העצמה והתפתחות לילדות ולילדים וליווי של מומחים מתחומים שונים בפיתוח מדוייק של הדרך שלהם להעביר הלאה את הידע שלהם בצורה יצירתית, הגעתי לכאן, לדרך שלי, להשמיע את קולי בעולם.​וזה מה שבחרתי לעשות בחיים - להשתמש בכלים מעולם החשיבה היצירתית ולעזור לילדות ולילדים עד גיל 120 להרגיש בעלי יכולת לשנות מציאות, למצוא פתרונות יצירתיים ולהשמיע את קולם בעולם. מקווה שתבחרו להצטרף אלינו!​ולגבי ארז, שזכיתי להכיר אותו בדיוק ברגע הנכון בחיים וללמוד ממנו על הטוב שבאדם, הוא עדיין כותב את הסיפור שלו :)​​​

שלכם, שירה

bottom of page