פרויקט סאטיה-לאקלים מיטבי | החממה לטוב שבאדם
top of page

הורים יוצרים מציאות

מיזם ארצי לאקלים מיטבי המבוסס על אי-אלימות, עשיית הטוב ולטיפוח שפה חברתית משותפת

בגישת הטוב שבאדם - ברוחו של מהטמה גנדהי

תכנים

התכנית פותחה בשיתוף אגף מו"פ ומבוססת על גישת "הטוב שבאדם" ברוח מהטמה גנדהי 

למי מיועד

התכנית מיועדת לכיתות א-ה

תינתן עדיפות לפריפריה

חברתית וגאוגרפית

עלויות

במימון מלא של העמותה

כולל מענק לחמש הכיתות המתקבלות לתכנית

עד מתי ניתן להגיש?

הקול הקורא להגשת הבקשות פתוח עד ל-15.7.23

הורים יוצרים מציאות

מסלול תוך-כיתתי בשעות הבוקר
בשיתוף ההורים והצוות החינוכי

על מה מדובר?

פרויקט "סאטיה", שמשמעו "האמת הכי עמוקה", נולד מתוך התפיסה החינוכית שלנו שיצירת קשרים בריאים בין הילד לבין עצמו ובינו לבין סביבתו, היא מטרת החינוך וכי על מנת לרקום קשרים אלו חשוב שתהיה סביבה מאפשרת, מזמנת ומכילה ואקלים חיובי.

פרויקט "סאטיה" מאפשר לכם, ההורים, לדאוג לעולם הרגשי-חברתי של ילדיכם בבתי הספר תוך שימוש בתכנים מקצועיים אשר דוייקו וחודדו במשך שנים בתכנית שפותחה בבסיסה בשיתוף אגף מו"פ של משרד החינוך. 

בתכנית ייחודית וחדשנית זו, לקחנו את כל הניסיון החינוכי שלנו, המבוסס על שנים של הובלת תכניות חינוכיות רגשיות-חברתיות בגישת "הטוב שבאדם" עם אלפי ילדים, צוותים חינוכיים והורים בבתי הספר ומחוצה להם, ויצאנו למסע משותף לטיפוח כיתה של "הטוב שבאדם", כיתה המבוססת על עשיית הטוב ועל אי-אלימות, כיתה בטוחה ובה כל ילדה וילד יכולים להיות מי שהם ולהשמיע את קולם וזאת ללא תלות בתקציבי בית הספר או בזמינות של תכנית זו או אחרת. אתם מוזמנים ומוזמנות להיות מובילי השינוי. 

על מה מדובר?

מה הבעיה בכלל? 

מחקרים רבים מראים כי השותפות ההורית במסגרות החינוכיות חיונית לרווחתם הרגשית-חברתית של הילדים (והאם באמת צריך מחקר שיגיד לנו את זה?). מסקר שנערך ע"י הקריה האקדמית אונו בשנת 2022 עולה כי 43% מהילדים העידו על חשיפה לאלימות ברשתות החברתיות (קללות, הטרדות מיניות ואיומים פיזיים), 19% מהילדים שנפגעו מאלימות פיזית בחרו שלא לדווח עליה, 60% מהתלמידים מדווחים כי חלה עלייה בחרמות על תלמידים אחרים ועוד. אנחנו לא צריכים סקר כדי לומר לכם שאין כיתה שאין בה אלימות ברמה זו או אחרת. אנחנו שם. החל מ"סתם" התעלמות, אי-שיתוף, לעג או חוסר חמלה ועד לקללות, איומים, אלימות פיזית וחרמות. ואלימות פוגעת בכולם. 

משיחות שלנו עם ילדים וצוותי הוראה ומתצפיות בשטח עולה שהילדות והילדים תופסים את המצב הנוכחי כ"מובן מאליו". סוג של "ככה זה". הם לא מודעים בהכרח לכך שיכול להיות אחרת ושמגיעה להם מציאות חברתית-רגשית בריאה יותר. אנחנו יודעים שמגיע להם יותר ואנחנו כאן כדי לאפשר לכם, ההורים, להעניק להם דרך טובה יותר לחיים ולטפח במרחבים החינוכיים שפה חברתית משותפת. 

אנו מאמינים כי ניתן להפחית אלימות על ידי השתתפות הורית, עשיית הטוב וטיפוח הדיאלוג של הילד בינו לבין עצמו מתוך הדילמה " מה הדבר הנכון לאדם שאני בוחר להיות?"

למי מיועדת התכנית

התכנית מיועדת להורים לילדים בגילאי יסודי, הורים שמחליטים להיות מובילי השינוי במקום להמשיך ולחכות לו. הורים, שיחד עם המחנכת, לוקחים אחריות על תהליך חברתי לטיפוח אקלים מיטבי יותר בכיתות-האם. התכנית מותאמת לכל כיתה שהיא תוך יצירת שפה חברתית משותפת, של ההורים ושל הילדים ולא בהכרח לכיתות ובהן יש אלימות יוצאת דופן. החל מעכשיו - It's up to YOU. 

מטרות התכנית

* טיפוח מרחב כיתתי בטוח, מאפשר ומיטיב המבוסס על גישת "הטוב שבאדם"

* הגברת תחושת השייכות הכיתתית של כלל ילדי הכיתה 

* הגברת עשיית הטוב והפחתת אלימות

* טיפוח עוגנים כיתתיים לשפה חברתית משותפת 

* שיתוף הורים מהותי וחיזוק קהילת הורים מיטיבה המבוססת על עשיית הטוב 

מה בתכנית

תכנית החממה לטוב שבאדם דוייקה לאורך שנים של עבודת שטח ייחודית ורגישה בגישת "הטוב שבאדם" ברוחם של מהטמה גנדהי, מריה מונטסורי ואחרים. הגישה יוצרת שפה חברתית המבוססת על עוגנים משותפים ומעודדת אותנו לחפש באופן תמידי אחר האדם שאנחנו בוחרים להיות וזאת מתוך המון אמון בילדים, שידעו לבחור נכון אם נעביר את האחריות על האדם שהם - אליהם.  

במסגרת התכנית, הילדים יעמיקו בדילמות ייחודיות, ילמדו לזהות התנהגויות אלימות, יטפחו תחושת מסוגלות לשינוי המציאות החברתית, יכירו מקרוב את "הסוללה הפנימית" שלהם וישאלו את עצמם לא מעט "מה הדבר הנכון לילד/ה שאני בוחר להיות?" תוך ליווי תהליכי של הצוות המקצועי של החממה לטוב שבאדם. את התכנית מובילים - ההורים (כן, אתם. לא להבהל....פרטים למטה). 

אז מה בפועל?

שני מפגשים סדנאיים בן שעה ורבע בזום להורי הכיתה כולה לפני פתיחת התכנית לטובת חשיפה לתכנית, קבלת כלים מעשיים מגישת "הטוב שבאדם" לתקשורת חברתית מיטיבה ועוד.

  • שישה מפגשים בני שעה אחת בכיתה, אחת לשבוע במשך שישה שבועות רצופים, בהובלת הורים מתנדבים אשר יקבלו מראש את החומרים בליווי צוות החממה. 

  • טיול/פיקניק/פעילות משפחות בתום התכנית

  • ליווי מקצועי למחנכת - במידת הרצון של המחנכת יינתן ליווי מקצועי בתהליכים רגשיים-חברתיים לאורך התכנית.

  • ליווי של ההורים לכל אורך התהליך על ידי צוות החממה לטוב שבאדם

  • מילוי שאלון קצר על ידי הילדים - בטרם פתיחת התכנית ובסיומה 

אז איך זה עובד

  • את החומרים המלאים, אותם דייקנו בעבודת שטח מעמיקה - תקבלו מאיתנו בצורה מסודרת.  

  • בטרם פתיחת התכנית יתקיים מפגש היכרות מקדים בזום לכל הורי הכיתה. 

  • בכל כיתה המצטרפת לתכנית הכיתתית "הורים מובילים" (בשעות הבוקר) יהיו שלושה הורים מתנדבים אשר יובילו את כל אחד מששת המפגשים לצדה של מחנכת הכיתה (לא להבהל, לא צריך להיות אנשי חינוך - המפגשים מאוד פשוטים להובלה ותקבלו הדרכה). אלו יכולים להיות אותם הורים או הורים מתחלפים. 

  • ההורים המתנדבים יקבלו מאיתנו הדרכה מקצועית קצרה במסגרת מפגש זום חד פעמי בן 45 דקות. 

  • בנוסף, עם סיום המפגשים, יתקיים טיול/פיקניק/פעילות משפחות בהובלת ועד הכיתה. 

  • צוות החממה לטוב שבאדם מלווה את הכיתה לכל אורך התהליך. 

תנאי הצטרפות

דרישות מקדימות להגשת הבקשה:
* אישור מנהל/ת 

* הסכמת מחנכת - חשוב לומר שהתכנית לא באה כ"ביקורת" על הצוות החינוכי אלא ממקום של הבנה ששותפות הורית חיונית ליצירת אקלים מיטבי. 
* פנייה מסודרת מועד הורי הכיתה 
* הסכמה של לפחות 60% מההורים לקיום התכנית בכיתה 
* שלושה הורים מתנדבים להובלת כל מפגש. משך המפגש כשעה. יכולים להיות אותם הורים או הורים מתחלפים. 

* הסכמה של ועד ההורים בכיתה לתכנון יום משפחות חינוכי 

* התחייבות למילוי השאלונים על ידי ילדי הכיתה עם פתיחת התכנית ועם סיומה

על גישת הטוב שבאדם

גישת "הטוב שבאדם" פותחה במשך למעלה מ- 15 שנים על ידי איש החינוך וחוקר סיפורי החיים, ארז לבקוביץ, ובהמשך לצדה של שירה הראל אלבז, שייסדו יחד את מיזם "החממה לטוב שבאדם". המיזם פועל כיום בכעשרים מסגרות חינוכיות ברחבי הארץ וכן בבית הספר המונטסורי "מקום לחלום" ברמת השרון כגישה חינוכית בית ספרית.

כיתה של "הטוב שבאדם" מבוססת על התנגדות פעילה ולא אלימה לאלימות, על עשיית הטוב כדרך חיים ועל אחריות אמיתית. הדילמה המובילה את דרכנו החינוכית הנה "איזה אדם אני בוחר להיות ומה הדבר הנכון לאדם שאני רוצה להיות ולחברה בה אני חי?

בבסיס הגישה עומדים עולמותיהם של מהטמה גנדהי, מריה מונטסורי, קורצאק ואחרים והחיפוש התמידי אחר האדם שאני רוצה להיות, מתוך מטרה לצמצם את הפער הטבעי הקיים בין ההתנהגות האוטומטית שלנו לבין הדבר הנכון לאדם שאני בוחר להיות. 
עם ניסיון של שנים בעבודה חינוכית ויישום הכלים המעשיים של הגישה אנו מאמינים בכל לבנו, שחינוך טוב בא מהבית ויכול גם להכנס הביתה וכי שותפות מהותית של הורים בתהליכים החינוכיים בבתי הספר הנה מכרעת לתחושת השייכות והבטחון של הילדים. 
הפתרון לאלימות בגישת הטוב שבאדם יושב על גרעין אחד בסיסי ומהותי עליו נעבוד - הדיאלוג הפנימי של הילד בינו לבין עצמו סביב השאלה המרכזית שתוביל את דרכנו: מה הדבר הנכון לאדם ולילד שאני בוחר להיות? 

תפקיד המחנכת

מחנכות הכיתה והצוותים החינוכיים עושות עבודת קודש. השותפות ההורית מגיע ממקום של הושטת יד - כי בינינו, אף אחד מאיתנו לא היה יכול לגדל 34 ילדים לבד ולדאוג לכל מחסורם ברמה הפיזית, הרגשית והחברתית. וכן, היא לבד. 

חשוב לשתף את המחנכת ולהזמין אותה להיות חלק בתהליך, מתוך בחירה, רצון וממקום מכבד של ההורים המעוניינים ביישומה.

אנו מבקשים שהמחנכת תהיה נוכחת במפגשים (במידה ומתקיימים בכיתה בשעות הבוקר) וכמובן שנשמח אם היא תרצה לקחת חלק פעיל בהובלת התכנית, יחד איתכם ההורים. במידה והיא תהיה מעוניינת לקבל מאיתנו חומרים לתהליכים רגשיים חברתיים בכיתה להשלמה התהליך, נשמח. 

צוות החממה עומד לרשות המחנכת לכל אורך התהליך ככל שהיא תרצה. 

הורים יקרים ויקרות
הכי חשוב - להפסיק לחכות לשינוי

לא צריך להיות אנשי חינוך בשביל להיות הורים מובילי שינוי. "רק" הורים. אחד הסיפורים המרגשים ששמענו הוא על בית ספר בלואיזינה, ארה"ב, שבו היתה אלימות קשה של כנופיות ומעצרים כמעט מדי יום. כ-40 אבות בבית הספר החליטו לעשות מעשה והקימו את "Dads on Duty"; הם הגיעו לבית הספר ב"משמרות" והאלימות נעלמה לחלוטין, רק מעצם הנוכחות החיובית והנעימה שלהם.

בסופו של יום, קהילת הורים בעלת שפה משותפת ומטרות משותפות יכולה לשנות מציאות בעבור הילדים ולהפוך את הזירה החברתית בהם שוהים הילדים שעות כה רבות מ"זירה" ל"מרחב של הטוב שבאדם". כמי שמבלים המון בין כתלי בית הספר, אנו קוראים לכם, ההורים, לא לחכות לשינוי אלא להוביל בעצמכם את הדרך לכיתות המבוססות על אי-אלימות בעבור ילדיכם.

אנחנו כאן עבורכם ונשמח ללוות אתכם במסע.

אז איך מתקדמים

ניתן להגיש מועמדות בטופס המצורף עד לתאריך 15.7.23. 

אנו ממליצים להציע את התכנית דרך ועדי הכיתות כיוזמה של הועד 

להנהגות הורים ישוביות ורשויות המעוניינות לקחת חלק בתכנית ברמה הרשותית יכול להינתן פתרון יישובי רחב . אנא ציינו זאת בטופס. 

כחמש כיתות יתקבלו בשנה זו לתכנית. החממה שומרת לה את הזכות לבחור את הכיתות המתאימות לפי שיקול דעתה המקצועי, להוסיף כיתות נוספות או להפחית את מספר הכיתות המתקבלות. 

לקריאה נוספת על החשיבות שבהשתתפות הורית בבתי הספר: לחצו כאן

נשמח להכיר

pp.jpg

שירה הראל אלבז

אשת חינוך ויוצרת חינוכית, מפתחת התכנית "ילדים מייצרים מציאות" לטיפוח תחושת מסוגלות ומייסדת החממה לטוב שבאדם

7270fd80-b8ab-41d2-9861-08f69bfd9f22.jpg

ארז לבקוביץ

איש חינוך ויזם חינוכי, חוקר סיפורי חיים, מפתח גישת הטוב שבאדם ומייסד החממה לטוב שבאדם

בשל העומס הרב אנו מבקשים לפנות אלינו באמצעות האימייל בלבד 
shira.harelbaz@gmail.com

 

הכנו הודעת וואטספ שאפשר לשתף עם הורי הכיתה
מוזמנים לעשות "העתק" ו"הדבק"

הורים יקרים ויקרות, נתקלתי בתכנית הזו של "החממה לטוב שבאדם" שמטרתה שיפור האקלים הכיתתי על ידי פעילות מובנית שהעמותה מציעה. התכנית במימון מלא שלהם. במסגרת התכנית מתקיימים מספר מפגשים מובנים  בכיתה (שהורים מתנדבים מובילים) עם תכנים שאנחנו נקבל מהעמותה, בליווי שלהם. מצורף כאן הקישור לתכנית המלאה ואשמח לדעת אם תרצו לקדם את התכנית בכיתה שלנו :) התכנית פותחה בשיתוף אגף מו"פ של משרד החינוך וכאמור, במימון מלא של החממה שמתמחה בתהליכים רגשיים חברתיים.

"אמץ כיתה"
לארגונים שרוצים לקחת חלק ולתרום

עלות הפרויקט הנה כ- 2,500 שקל לכיתה אחת. ההורים ובתי הספר לא משלמים בעבור התכנית ובשלב זה היא במימון עמותת "הטוב שבאדם" שכן לתפיסתנו מדובר במצב חירום לאומי. כל תרומה תתקבל בברכה ותאפשר לנו להרחיב את הפעילות לכיתות נוספות שיהפכו לכיתות בטוחות ברוח "הטוב שבאדם". . 

אנו מודים לרשת "רמי לוי" ולעמותת גל אור - המרכז הישראלי לקידום חינוך לסובלנות ואחווה (ע"ר) על תרומתם הנדיבה לקיום הפרוייקט בשנה"ל תשפ"ג.  

bottom of page